פרופסור סידהרטאן שנדראן, אוניברסיטת אדינבורו /פרופסור תמיר בן חור, המרכז הרפואי האוניברסיטאי הדסה באוניברסיטה העברית

טרשת נפוצה היא הגורם הנפוץ ביותר לנכות נוירולוגית לא טראומתית בקרב צעירים.  מתקפה ראשית של מערכת החיסון נגד מעטפת העצבים (מיילין) במוח וחוט השדרה, ומובילה בסופו של דבר לאבדן התפקוד העצבי. אמנם קיימים כיום טיפולים המתאפיינים ביעילות חלקית לטיפול בשלב הדלקתי המוקדם של המחלה, אך עדיין אין כל טיפול לשלב המתקדם או המאוחר שמוביל לנכות בלתי הפיכה. 

מחקרים הראו שלתאי גזע עצביים שהושתלו יש תכונות טיפוליות רבות אשר יכולות לעזור לשחזור המיילין, לעצירת התהליך הדלקתי ולעידוד תהליך התיקון של המוח. 

שיתוף הפעולה בין מעבדותיהם של שנדרן (אוניברסיטת אדינבורו) ושל בן-חור (האוניברסיטה העברית בירושלים), מאפשר לבחון את הפוטנציאל הרפואי של טיפול באמצעות תאים במערכת ניסויית, המדגימה במדויק את התרחיש הקליני של מטופלים הנמצאים בשלב המתקדם של טרשת נפוצה.

אודות החוקרים

פרופסור שנדראן סידהרטאן

מנהל מרכז יואן מקדונלד, פרופסור לנוירולוגיה ומנהל המרכז למדעי המוח הקליניים

ד"ר שנדראן השלים את הכשרתו הרפואית באוניברסיטת סאות'המפטון ולאחר מכן התמחה בנוירולוגיה ב-University College London Hospitals, ב-National Hospital for Neurology, לונדון וכן ב- Cambridge University Hospitals, קיימברידג'. דר שנדראן קיבל את תואר הדוקטורט שלו מאוניברסיטת קיימברידג' (2000), לאחר מחקר של הבדלים בין-מיניים שבאים לידי ביטוי בהתנהגותם של תאי גזע עצביים.

פרופסור תמיר בן-חור

 פרופסור לנוירולוגיה ויו"ר המחלקה לנוירולוגיה המרכז הרפואי הדסה באוניברסיטה העברית

פרופסור בן חור מכהן כראש המחלקה לנוירולוגיה באוניברסיטה העברית ומשמש כיועץ מדעי לקרן ה-Israel – US Binational Science Foundation. כמו כן, הוא משמש כחבר מערכת של כתב העת Journal of Neurological Sciences

"אחד מהיתרונות המשמעותיים של תכנית BIRAX ושל השותפות, נוגע ליכולת ליישם את השימוש ברפואה רגנרטיבית כטיפול בטרשת נפוצה. מטבע הדברים, כרופאים וחוקרים, אנו שואפים לפתח תרופות עבור המטופלים שלנו."

תמיר בן-חור